Februari 2015

Februari

Beste Ichthiaan,

Aan mij de eer om iets te vertellen over de ins en outs van het bestuursleven. Dat je dit aan het lezen bent betekent dat je even de tijd genomen hebt in je drukke bestaan tussen alle afspraken in. Het kan ook betekenen dat je uit verveling niet meer weet wat je moet en dat je je toevlucht hebt genomen tot deze blog.

Wat de reden ook moge zijn, laat ik tot mijn punt komen. We horen nog wel eens geluiden uit de vereniging over wat zo’n bestuur nou eigenlijk de hele dag aan het doen is, waar zijn die mensen nou helemaal mee bezig?! Nou is dit helemaal geen gekke vraag, als bestuurders onderling weten we van elkaar ook nauwelijks waar we nou zo druk mee zijn, hoe moet jij als buitenstaander dat dan weten?

Nou ligt de vraag natuurlijk onvermijdelijk bij mij, waar ben ik zo druk mee? Ik schiet spontaan in de stress bij deze vraag want ja, als voorzitter van deze mooie vereniging moet ik nu wel met een goed verhaal komen en verantwoorden wat ik de hele week doe. Ik kan moeilijk zeggen dat het me maar een paar uurtjes per week kost als wij altijd beweren dat het toch wel twee tot drie dagen van je week in beslag neemt, omgerekend in uren toch 16-24 uur. Tijd voor paniek!

Dus ik begin maar eens verwoed door mijn agenda te bladeren, eens even kijken: een BV daar, VRV hier en een procedure daar. Zo kom ik natuurlijk niet aan die uren en denkt iedereen dat we alleen maar vergaderen, oh wacht typte ik dat hardop? Activiteiten bezoeken doen leden ook dus dat telt eigenlijk niet, wat houden we dan nog over? We hebben nog natuurlijk de lijst met actiepuntjes en alle mailtjes die je moet beantwoorden, maar veel actiepuntjes zijn ook weer in de vorm van mailtjes… Oh wacht commissies! Die moeten we ook begeleiden, een hele taak aangezien onze commissies allemaal heel zelfstandig draaien. Waarom loopt onze vereniging ook alweer zo goed? Dan nog de constitutieborrels. Allemaal avonden waar je verplicht moet borrelen en gratis bier krijgt. Dat klinkt nou ook niet echt als een bestuurslast, meer als bestuursontspanning.

Wat doe ik nou als voorzitter wat de rest van mijn bestuur niet doet? Het enige waar ik op kan komen is het maken van agenda’s, ik maak geen notulen, ik doe geen financiën, ik houd geen kringen in de gaten en ik ben ook niet druk bezig met het onderhouden van externe contacten. Ik probeer wel het overzicht te houden en maak me druk over of alles goed komt, maar ja dat doet de secretaris ook. Als ik er zo over nadenk is dat toch wel wat voor het gevoel de meeste tijd kost. De hele week loop je wel met iets in je hoofd rond en vraag je je af of het wel goed komt, of je niet iets vergeet en of mensen het een beetje kunnen waarderen. Zo is nu het onderwerp tot nadenken het Jaarthemaweekend, komt er genoeg eten, zullen de workshops nuttig zijn, gaan we onze planning halen, zullen mensen het leuk vinden en allerlei van dat soort vragen. Op de achtergrond heb je dan nog de Open Avond en de kroegentocht, waar eigenlijk geen plek meer voor is in je hoofd maar die toch op de achtergrond zeuren.

Terugkijkend moet ik toch concluderen dat ik voornamelijk druk ben met me druk maken over allemaal dingen en zaken. Klinkt als een nutteloze bezigheid maar ik denk dat het toch de uitgelezen taak is van een bestuurder om dat te doen en mijn medebestuurders zullen het daar ongetwijfeld mee eens zijn!

Tot zover het inkijkje in het bestuursleven, tot een volgende keer!

Evert van der Weit
Voorzitter der C.S.V. Ichthus Groningen

 
Gebruikersnaam:

Wachtwoord: