Januari 2016

Januari

Een jaar geleden begon het. De telefoon ging: ‘Ben je alleen?’, ‘Uh, ja’, ‘we zijn begonnen met de bestuursprocedure en jouw naam is ook gevallen. Zou je eventueel openstaan voor een bestuursfunctie?’ Al een jaar lang houdt bestuur mij bezig. Eerst in afwegingen, in keuzes, nadenken over wat ik wil, nadenken over wat God van mij wil en wat God van Ichthus wil. Ik ging mee in de procedure en kreeg een gesprek. Ik moest wederom nadenken, nadenken over Ichthus, wat is positief aan Ichthus en wat vind ik negatief aan Ichthus, hoe is mijn relatie met God, wat is mijn visie op Ichthus, wat wil ikzelf bereiken en waarvan wil ik graag dat Ichthus dit bereikt. Gedurende de gehele procedure was voor mij de grootste vraag: kan ik een bestuursjaar aan? Ik zat middenin een depressie en wachtte op hulp. Ik wilde wel, maar zou ik er op tijd klaar voor zijn. Iedereen die mijn situatie kende, zal dat ook gedacht hebben toen we bekend werden gemaakt. Vijf woorden: direct, praktisch ingesteld, eigenwijs, behulpzaam en koffieliefhebber. Ze omschreven mij, ze omschreven iemand die zich op dat moment keihard uit een depressie vocht, ze omschreven iemand die verder wilde, ze omschreven iemand die met de vereniging verder wilde. Ik kreeg de kans van jullie, jullie durfden het aan met mij. Ik durfde het aan met jullie.
Nu zijn we een jaar verder. Ik laat bij anderen de telefoon gaan: ‘Ben je alleen?’, ‘Uh, ja’, ‘we zijn begonnen met de bestuursprocedure en jouw naam is ook gevallen. Zou je eventueel openstaan voor een bestuursfunctie?’ Er volgen gesprekken en we laten de kandidaten nadenken over wat ze willen, over wat God van hen wil, over wat ze van Ichthus vinden en over wat zouden willen bereiken voor zichzelf en wat met Ichthus. En terwijl ik dat doe, denk ik aan mijn eigen gesprek. Wat heb ik gezegd en wat heb ik ervan gemaakt in mijn bestuur. Ichthus bindt samen en iedereen is welkom, dat is positief. Ichthianen zoeken elkaar op, zowel bij activiteiten als spontaan. Dat gebeurde een jaar geleden en gelukkig gebeurd dat nog. Maar Ichthus kent ook minder mooie kanten. Er wordt geroddeld en we kunnen zo ontzettend goed klagen, over activiteiten en ook over elkaar, over hoe anderen iets doen. Dat gebeurde een jaar geleden en dat gebeurt nu nog. Doe ik er iets tegen? zit ik nu niet op die plek waar ik hoopte dat ik er iets tegen zou kunnen doen? Eerlijk is eerlijk, ik ben er zelf ook gevoelig voor, maar ik merk wel dat ik er tegenwoordig eerder een stap in terug doe. We zijn allemaal gewoon mensen en het is niet te voorkomen dat we ook over elkaar praten, als bestuur hebben we het soms over de leden en ik ben er van overtuigd dat er ook voldoende over mij, over ons, gepraat wordt. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar wat is het doel hiervan? Het zou als doel moeten hebben om elkaar te helpen, elkaar op te bouwen en voor elkaar te zijn. Dan is het praten over elkaar ook geen roddelen meer, dan is het helpen van elkaar. En klagen kan ook gemakkelijk omgezet worden in helpen. Het is goed dat er benoemd wordt wat er niet goed gaat, maar daarin moeten we specifiek zijn. Het is niet een hele activiteit die niet goed gaat of de activiteiten in het algemeen die niet leuk zijn, maar het zijn slechts elementen en die elementen die moeten benoemd worden, gevolgd door een alternatieve optie. Een alternatieve optie die leden aanspreekt en je weet nooit van te voren of het werkt, maar de vraag is: kan het werken? Heeft het kans van slagen? Zo proberen wij voor jullie dit jaar neer te zetten en jullie mogen kritiek op ons hebben, maar bedenk wel wat je doel is. Ik daag jullie uit om aan te geven bij ons wat je niet goed vind gaan, maar ik wil jullie ook uitdagen om samen met ons na te denken over hoe het wel goed zou gaan. Wij kunnen met ons vijven geen mooie vereniging maken, dat doen we met ons honderdtweeëndertigen.

Dus als jullie allemaal met ons meedenken, dan ga ik nu eerst notulen uitwerken, mail bijhouden, stukjes schrijven voor almanakken, actiepunten uitvoeren, sprekers zoeken, activiteiten organiseren naar de postbus fietsen en vergaderen.

Hiltsje - Secretaris

 
Gebruikersnaam:

Wachtwoord: