Ichthus Groningen

C.S.V. Ichthus Groningen

#STUDENTENLEVENMETGOD

Forumarchief

De duivel vergeven?

Miep zegt:

Vandaag had ik het met mijn zusje over de duivel/het kwaad in de wereld. We vroegen ons af of:

1)De duivel er nooit eens genoeg van krijgt? Zou hij zijn begeerte naar meer slachtoffers nooit stopzetten? Zou de duivel spijt kunnen krijgen en op zijn knieen gaan voor Jezus? Of is er voor hem geen weg terug?

Indien de duivel spijt betuigt:

2)Kan God de duivel vergeven? In de bijbel lees ik dat één zonde niet vergeven kan worden: namelijk de zonde tegen de Heilige Geest. Marcus 3: 28-30
Ik denk dat de duivel wel aan deze voorwaarde voldoet. Hij is er een ster in om de Waarheid te verdraaien, dus om het werk van de Heilige Geest te ontkennen.

Ik herinner me een discussie over het 'verharde hart'. Is het hart van de duivel verhard? Is zijn kwaad onuitwisbaar?

2006-01-29 17:46:03
ZLaia zegt:

Daar heb ik ook wel eens aan gedacht. De duivel weet wat goed en kwaad is. De duivel weet wat liefde is. Sterker nog, ik denk dat hij ook liefde kan voelen. Ik zeg dus KAN voelen, niet dat hij dat doet... Wat dat betreft zou er een mogelijkheid kunnen zijn dat hij ooit op zijn knieën gaat.

De zonde tegen de heilige geest kan niet vergeven worden, maar ik denk dat zelfs de duivel vergeven kan worden uiteindelijk. Het zou een gewin zijn als de duivel ooit weer eens aan de goede kant zou komen. Het kwaad zal dan helemaal "overwonnen" zijn.

2006-01-29 19:53:34
Siebrand zegt:

De duivel is het kwaad zelf. God heeft met de duivel bovendien niet een verbond als met mensen, dus volgens mij valt er uberhaupt niet te spreken in termen van vergeven oid. Jezus is toch niet gestorven voor de duivel, maar voor de mensheid?

2006-01-30 14:00:33
Double U B zegt:

In discussies over de duivel heb ik altijd weer de neiging om met openbaringen-teksten te gaan gooien.

Nou, vooruit, ééntje dan. Hij komt uit Openbaring 12-13

7 Toen brak er oorlog uit in de hemel. Michaël en zijn engelen bonden de strijd aan met de draak. De draak en zijn engelen boden tegenstand 8 maar werden verslagen; sindsdien is er voor hen in de hemel geen plaats meer. 9 De grote draak werd op de aarde gegooid. Hij is de slang van weleer, die duivel of Satan wordt genoemd en die de hele wereld misleidt. Samen met zijn engelen werd hij op de aarde gegooid.


Volgens mij geeft dat antwoord op de vraag of de duivel ooit nog weer in de hemel kan komen.

Maar of de duivel ooit berouw kan krijgen over zijn kwaad? Misschien heeft hij dat wel, nu hij verslagen is. Misschien heeft hij nu wel eeuwig berouw, maar er is kennelijk geen vergeving voor hem mogelijk.

2006-01-30 14:19:11
citroenboom zegt:

De duivel is het kwaad zelf. God heeft met de duivel bovendien niet een verbond als met mensen, dus volgens mij valt er uberhaupt niet te spreken in termen van vergeven oid. Jezus is toch niet gestorven voor de duivel, maar voor de mensheid?


AMEN

2006-02-15 16:58:35
citroenboom zegt:


Maar of de duivel ooit berouw kan krijgen over zijn kwaad? Misschien heeft hij dat wel, nu hij verslagen is. Misschien heeft hij nu wel eeuwig berouw, maar er is kennelijk geen vergeving voor hem mogelijk.



Ik vrees dat hij geen berouw kan krijgen. Hij heeft schijnbaar bewust besloten dat hij een hogere positie nodig had en boven de mensen verheven hoorde te zijn. Van zoveel hoogmoed kom je niet terug.
Hij zal nooit genoeg hebben van wat hij doet. Dan zou hij genoeg van zichzelf hebben en daar is zijn ego veel te groot voor. Hij is op dit moment enorm machtig en ik denk dat hij dat ergens wel lekker vind.
Hij heeft ook haast, ik denk dat hij net als wij geen flauw idee heeft van wanneer Jezus terug komt, maar hij weet wel dat dat hem veel te vroeg komt. Hij heeft nog maar weinig tijd ...

2006-02-15 17:03:19
Berre zegt:

Is dat beeld van de vleesgeworden duivel (al dan niet met bokkenpoten) geen archaïsch, simplistisch plaatje? Ach het had wel zijn charme, in de kleuterklas en de basisschool. Maar is de ware duivel niet veel duivelser? Alleen al door het feit dat mensen hem zien als een externe bron van kwaad. Iets waarvan men zich kan distanciëren. Wat beslist niet het geval is!

Hij is de (potentiële) aanwezigheid van het kwaad in ieder van ons. Dat interne stemmetje dat twijfel zaait. Doe ik het of doe ik het niet. (Als er makkelijke voordeel te halen valt, zelfs ten nadele van anderen.) Het onvermogen van de mens om aan zijn zwakheden te weerstaan. Het vermogen om kwaad te doen. Anderen pijn te doen en daar lol in te scheppen. Of iemand zelfs maar ongeluk toe te wensen; uit wraak bijvoorbeeld of uit jaloersheid. De lijst is helaas zeer lang.

De duivel "vergeven" is gewoon niet aan de orde. Hij is geen fysiek wezen. Hem vergeven zou betekenen dat je voor jezelf de spons maar veegt over je slechte en kleine kantjes.

Alleen als de mens de hoogste staat van perfectie en zaligheid zou bereiken, waartoe hij op eigen kracht simpelweg niet in staat is, eindigt het rijk van de duivel. Maar dat is beslist niet voor morgen.

2007-07-20 18:33:17

Sponsors