Forum

Kringleidersmail - 19

Avatar
Garrut

Goedemiddag allemaal,

1 Het geloof nu is een vaste grond van de dingen die men hoopt, en een bewijs van de zaken die men niet ziet. 2 Hierdoor immers hebben de ouden een goed getuigenis gekregen. 3 Door het geloof zien wij in dat de wereld tot stand gebracht is door het Woord van God, en wel zo dat de dingen die men ziet, niet ontstaan zijn uit wat zichtbaar is. (Hebreeën 11: 1-3; HSV)

Naar aanleiding van de dieper van afgelopen donderdag dezelfde tekst als die ik toen bij de opening heb gelezen. Een tekst die naar mijn mening uitdrukt waar het afgelopen donderdag over ging. Het geloof en de wetenschap gaan over twee verschillende vormen van weten. De wetenschap doet uitspraken over datgene dat je kan meten en zien, maar het geloof heeft dat niet als primaire doel. De auteur geeft in deze verzen er een prachtige definitie aan: het gaat juist over de dingen die je niet ziet en waarop je hoopt.

Zo gezien vormen wetenschap en geloof een perfecte aanvulling op elkaar, al is het laatste zeker belangrijker dan het eerste. Juist datgene dat niet zichtbaar is, is zo ontzettend belangrijk. Het geeft de reden aan waarom de dingen zo zijn zoals ze zijn: het is zo tot stand gebracht door het Woord van God. De Bijbel heeft nooit als doel gehad om ons een goede wetenschappelijke verklaring te bieden voor hoe deze wereld is ontstaan.
Het heeft als doel te leren wie God is en wie Hij voor ons wil zijn.

Als je het komende dinsdag op kring over dit onderwerp wilt hebben dan is het goed om je af te vragen wat je met dit onderwerp wilt bereiken. Als je wilt achterhalen welke natuurkundige beschrijving van het ontstaan van dit heelal het meest historisch/wetenschappelijk/

theologisch correct is dan raak je niet de kern van de geloofszaken (lees vers één tot en met drie dan nog maar eens). Ik zou je eerder willen aanraden met het ontdekken van wat God daadwerkelijk wil leren met de eerste twee hoofdstukken van de Bijbel en hoe je dit dan dient te lezen.

Deze week geen praktische zaken, maar wel bid- en dankpunten:
- Dank God dat Hij zich laat kennen door Zijn Woord - Bid dat je leert leven naar Gods Wil en bid dat je elkaar daarbij mag helpen op kring
Met vriendelijke groet,

Gerrit Kramer

Moge wie zondigt tegen zijn maker
in handen vallen van een arts. (Sirach 38:15, NBV)

 
Gebruikersnaam:

Wachtwoord: