Forum

Waarom zwemmen Ichthus visjes linksaf?

Avatar
rieneke

Laatst vroeg iemand me waarom Ichthus visjes altijd linksaf zwemmen. Op zich denk ik niet dat dit een reden heeft of echt een verschil maakt, maar mocht er toch een reden zijn, moeten we die als Ichthianen toch kennen, nietwaar?

Na wat gegoogle kwam ik erachter dat je het zou kunnen associeren met de Griekse letter alfa, en dan weer met Openbaring 1:8 'Ik ben de Alfa en de Omega, het Begin en het Einde, zegt de Heere, Die is en Die was en Die komt, de Almachtige.'

Heeft hier verder nog iemand theorieën over?

Avatar
Richard Bremmer

Niet specifiek over Ichthusvisjes, wel over de alfa en de omega. In het zeer aan te raden boek 'Wake Up' wordt het idee geopperd dat je de alfa en de omega ook als alef en teth mag zien. Namelijk de eerste en laatste letter van het Hebreeuws. Qua uiterlijk verschillen de alfa en de alef en de omega en de teth ook niet eens veel van elkaar. het Hebreeuwse woordje et, gespeld met de alef en de teth, is eigenlijk soort van onvertaalbaar. Het staat in de eerste zin van de Thora en verder op vele plaatsen in de Tenach. Als Christus zegt de alef en de teth te zijn, geeft Hij daarmee aan dat Hij daar was, daar bij de schepping, zoals het ook in het evangelie naar Johannes staat. Of je theologisch nog verder speciale ontdekkingen zult doen als je heel de Tenach doorspit op zoek naar de alef en de teth, weet ik niet, maar het zou mij niets verbazen.

Avatar
Richard Bremmer

Oké, ik sta er inmiddels wel om bekend veel te posten, maar vijfmaal hetzelfde was niet de bedoeling. Ik kan niet verwijderen, waarom niet?

Avatar
@ Los

Hoezo is teth de laatste letter van het hebreeuwse alfabet? In de mij bekende versies, is het de negende letter.

Een Aap is goed in alles wat hij denkt en alles wat hij doet.

Avatar
Sara Kuijper

Klopt, tav is de laatste letter. Klinkt ook als T.

 

 

Avatar
Sara Kuijper
Avatar
Richard Bremmer

Sorry, inderdaad de tav.

Avatar
Leendert Los

Wel over die Griekse vissen: In mijn agenda zwemmen ze - gelukkig droog - pas naar rechts als ik die op de kop houd. Maar ik weet dan ook niet of ik nu twee linker-, twee rechter-, een linker- een een rechter-, of een rechter- en een linkerhand heb... ('k Kan me goed voorstellen dat 't daarmee te maken heeft.)

Avatar
Top sr.

Leendert, ben je bekend bij de term "necro" in de context van een forum?

Ceterum censeo incubonem delendum esse.

Avatar
Leendert Los

Nee, de term "necro" kent mij niet, en omgekeerd, maar ik vermoed dat de bedoeling is: "necro" = dood en het onderwerp waar je een berichtje bij hebt opgeschreven is verouderd.

 
Gebruikersnaam:

Wachtwoord: