Ichthus Groningen

C.S.V. Ichthus Groningen

#STUDENTENLEVENMETGOD

Forumarchief

Ichthianen moeten meer over de muur kijken

ajever zegt:

Stelling: Ichthianen moeten gemiddeld genomen meer over de muur van het "christelijke wereldje" heen kijken. Dus, weliswaar niet van de wereld maar wel in de wereld is een principe wat meer aandacht zou moeten hebben.

Ik ben benieuwd...

2004-09-23 00:43:09
Roberto zegt:

Me eens, over de muur kijken is niet verkeerd, zeker niet omdat we als Ichthianen de mensen aan de andere kant iets te bieden hebben. Maar hoe wil je je stelling toepasbaar maken? Hoe doe ik dat, over de muur kijken? Meer met niet-christenen omgaan? Snuffelen bij andere religies (inclusies niets-isme?)

2004-09-23 00:59:48
Attila zegt:

Zucht, Ajever, waarom kom je daar nu pas achter. Vorig jaar zat je tenminste nog in een positie daar wat aan te doen. Dit is wat ik al jaren roep. Zie bijv. topic lef je uit. Heb je direct een practische toepassing, Roberto.

Zilverstreep

2004-09-23 01:43:16
ajever zegt:

Ik zal de stelling nog iets toelichten.

Ik bedoel niet dat Ichthianen meer moeten gaan feesten binnen Ichthus, zich meer moeten gaan uitleven binnen Ichthus. De stelling is gericht op de vraag of ze meer activiteiten buiten Ichthus moeten doen. Vooral in de laatste jaren van hun studie.

Ik denk dan aan:
-Sporten met niet christelijke studiegenoten
-Congressen bezoeken
-Actief worden bij een politieke pratij.
-Actief worden bij een studievereniging.

Ik hoorde eens de volgende uitspraak:

Als iemand christen wordt heeft ie binnen 1 jaar nog maar 1 niet-christelijke vriend.

Dit illustreert mijns inziens wat ik ook bij veel ichthianen zie.

Ik ben het dus eens met de stelling

2004-09-23 13:52:37
ajever zegt:

Zucht, Ajever, waarom kom je daar nu pas achter. Vorig jaar zat je tenminste nog in een positie daar wat aan te doen.



Vorig jaar was ik in de positie om zoveel mogelijk mensen aan te zetten tot activiteit bij Ichthus. Dan dien je dus het belang van Ichthus en niet direct het belang van de individuele Ichthiaan. Ik denk dat een groot gedeelte van de ichthianen te weinig activiteiten naast Ichthus en zijn studie ontplooit.

2004-09-23 13:56:05
Attila zegt:

dat vind ik een dubbel moraal.Hiermee impliceer je dat die twee dingen elkaar bijten. Echter in de misson statement staat dat Icthus er is om mensen te laten groeien zowel persoonlijk als richting God. Dan geldt dus dat de dingen die jij noemt persoonlijke groei stimuleren, maar ook groei richting God door Zijn opdracht, nl. evangelisatie, serieus te nemen.

Sterker nog, zoals jij het stelt heb je je werk verkeerd gedaan afgelopen jaar, door teveel intern gericht te zijn.

Zilverstreep

2004-09-23 14:03:37
ajever zegt:

Als bestuurder heb je een andere invalshoek dan wanneer je het van een afstand bekijkt. Ik geef toe dat er een verschil van moraal te ontdekken valt. Misschien zou ik mensen vorig jaar meer hebben moeten stimuleren de door mij genoemde activiteiten te ontplooien. Aan de andere kant kun je je vast wel voorstellen dat je als bestuurder graag wilt dat mensen hun tijd in het door jou bestuurde willen steken.

Verder heb ik het zelf vorig jaar volgens mij niet verkeerd gedaan. Het is m.i. logisch dat wanneer je in het bestuur zit je erg veel met Ichthus bezig bent.

Ook dan kan je trouwens extern gericht zijn op een andere manier (bestuursborrels etc) (Off topic)

2004-09-23 17:58:29
RiDo zegt:

Wat mij opvalt is dat christenen en "niet-christenen" door onwetendheid wel eens angst voor elkaar hebben.
Als ik omga met "niet-christenen" heb ik vaak het gevoel dat ik extra christelijk moet zijn. Ik stond laatst echt versteld van iemand die vertelde dat zijn vriendin gereformeerd was en dat hij binnenkort weer een jeugddienst wilde bezoeken. Ik dacht tot voor kort dat hij wel één van de minst gelovige moest zijn die ik kende. Heel stom, maar ik kijk nu toch anders tegen hem aan. Blijkbaar wil ik iedereen in gelovige en "niet-gelovige" hokjes stoppen.
Het helpt als je mensen open benaderd, naar hun mening luistert en ze serieus neemt. Iets wat ik bij tijd en wijle best moeilijk vindt.
Kan erg goed met die jongen opschieten trouwens.

2004-09-23 18:08:08
adelaartje zegt:

ik denk dat Rido gelijk heeft, we delen veel te vaak alle christenen in vakjes, maar gooien voor het gemak de niet-christenen ook gelijk maar in één hok...

ik vind het soms juist moeilijk om er duidelijk voor uit te komen wat ik geloof en hoe ik leef, bang om belachelijk gemaakt te worden, of nog erger dat ze me vragen stellenw aar ik geen antwoord op weet, ik ben altijd bang dat ik ter verantwoording wordt geroepen en dan zak voor het examen...

2004-09-23 20:18:46
boskje zegt:

Voor Roberto (of eigenlijk iedereen) een idee:

Ga in het KEI-bestuur!

Hou de UK in de gaten. In oktober verschijnen als het goed is de vacatures voor het bestuur van 2005

Ik ben het overigens eens met de stelling.

2004-09-23 20:47:24
Tweety zegt:

Helemaal met de stelling eens, maar ik denk dat Ichthus (misschien als bestuur...) daar zeker ook zijn aandeel in heeft. Tegenwoordig is het heel normaal dan je als actief Ichthiaantje minstens drie dagen met Ichthus bezig bent, maar vaak zijn dat al vier avonden per week. Wanneer het aanbod aan Ichthus-intern-gerichte activiteiten afneem én alle taken en posities e.d meer over álle Ichtianen worden verdeeld (je bent toch immers samen een vereniging?), dan houd je tenminste ook nog één, maar nog beter twee avonden over om je te storten in het niet-christelijk wereldje. Neem Jezus als voorbeeld (tja, waarvoor eigenlijk niet...), Hij zat ook niet constant bij Zijn volgelingen, maar zocht actief de mensen op die verlossing nodig hadden.

2004-09-23 22:52:28
skalleluja zegt:

Amen! Eens met bovenstaande.. maar is t probleem van ons christenen niet dat we allemaal supergoed weten dat we meer met niet-christenen zouden moeten optrekken maar t gewoon niet doen..

en i.p.v. te discusieren op dit forum over deze stelling hadden we ook deze tijd kunnen investeren in het contact leggen met niet-christenen..

overigens ben ik van mening dat we hierover ook niet te krampachtig moeten doen.. t klinkt wel heel eng namelijk: wij willen - omdat het zo nodig moet - ook vriendschap met niet-christenen.. vriendschap is toch iets dat spontaan ontstaat.. stel je voor dat t andersom was en een vriend van je zou zeggen, ja we zijn niet zo zeer vrienden omdat je me erg ligt, maar omdat ik ook graag een christenvriend wil hebben.. (natuurlijk kun je over mijn redenering van alles opmerken - vriendschap ontstaat immers niet zo maar e.d.)

2004-09-24 17:34:04
ajever zegt:



overigens ben ik van mening dat we hierover ook niet te krampachtig moeten doen.. t klinkt wel heel eng namelijk: wij willen - omdat het zo nodig moet - ook vriendschap met niet-christenen..



-Omdat het zo nodig moet- lijkt me inderdaad geen goede reden. Volgens mij is een dergelijke poging gedoemd om te mislukken. Je moet overtuigd zijn van de zin ervan. De zin voor mij ligt in de volgende zaken:

- Het willen genieten van de goede en leuke dingen die binnen ichthus/christelijke wereldje niet te vinden zijn.
- Het graag willen vertellen over wie je bent en wat je gelooft aan mensen die dat je niet zomaar nemen als je bent.
- Het willen kijken naar wat er buiten het Christelijke wereldje is doet om een genuanceerder beeld te krijgen van wat "de wereld" bezig houdt.

In al deze redenen om buiten het christelijke wereldje iets te doen komt het woord "willen" voor. Dat is niet toevallig. Volgens mij willen we te weinig buiten ons wereldje kijken en is er veel sprake van subcultuurvorming.

Blijft het feit dat het ook een opdracht is vanuit de bijbel. Als ik de bijbel lees snap ik waarom die opdracht wordt gegeven en wil ik er graag gehoor aan geven.

2004-09-24 18:28:57
Attila zegt:

Ik heb niet zoveel last van die hokjes. Komt misschien ook omdat ik makkelijk met mijn medestudenten in contact kom. En een aantal daarvan mij vrij scherp bevragen. En dan neem ik ze mee naar een huisfeest en laat ik de honden los op lieve Ichthiaantjes.hahahaha. Flauw. Maar dat vind ik wel zwaar kicken aan mijn huisfeestjes: dat er vrijwel altijd met nietgelovigen over geloof wordt gediscusieerd. Ik ben het dan ook volledig, zoals eerder aangegeven, met de stelling van ajever eens. Kijk over dat muurtje heen. Durf de stap te zetten. Check ook mijn artikel in de Claridad eens uit (mijn eerste).

Zilverstreep

2004-09-27 01:04:14
CJ zegt:

Ten eerste; jullie moeten niet iedereen op 1 hoop gooien!
Er zijn ook Ichthianen, waaronder mijzelf, die wel over de muur kijken en bv. iets maatschappelijks doen of bij de sportvereniging hun geloof proberen uit te dragen!

Verder; Je moet niets; je moet doen waar je jezelf goed bij voelt. En als jij je goed voelt om alleen binnen Ichthus actief te zijn; dan moet je dat vooral doen!

Je hoeft overigens ook niet meteen iets groots te doen; je kunt ook in het klein je geloof uitdragen! Bv. door vaker een kopje koffie te gaan drinken bij je oma...

2004-09-27 14:21:56
Froleik zegt:

Je hoeft overigens ook niet meteen iets groots te doen; je kunt ook in het klein je geloof uitdragen! Bv. door vaker een kopje koffie te gaan drinken bij je oma...



Als ik bij mijn oma koffie drink, draagt zij haar geloof altijd erg groots uit op mij... Cool

Het klinkt misschien vreemd, maar voor mij komt Ichthus er gewoon een beetje bij, zeker geen way of life! heb nog veel meer andere leuke hobbies.
Ik denk dat we het als groep evangeliserenderwijs best goed doen, hoeveel ieder in zijn persoonlijk leven van zijn geloof uitdraagt staat daar los van lijkt me.

2004-09-27 14:56:37
Joop zegt:

Je hoeft niet eens over een muur te kijken.. Kijk alleen eens voorbij de volgende deur.

Dan zie je dat daar een biologen borrel is. Met een aantal biologen die zelfs weten dat je bij Ichthus met elkaar eet. En die ook nog eens een mening over God hebben...  

Dans je je helemaal uit de naad..ben je met alle macht bezig iemand over te halen eens 'halleluja' met je te zingen op een open-kring-avond, komt de ene na de andere Ichthiaan langs om te zeggen dat je het vooral rustig aan moet doen met evangeliseren....

Dat is nauwelijks een stimulans..



2004-10-01 03:41:56
naief meisje zegt:

En sommigen hadden Grieks gehad op de middelbare school en wisten waar ICHTHUS voor staat (nou ja, de letterlijke betekenis dan, niet de activiteiten)

Hoeveel biologen heb je met je dansevent kunnen bekeren WIllem?

2004-10-01 11:18:26
Joop zegt:

Niet zo heel veel ben ik bang.
Maar ik heb wel haar telefoonnummer gekregen.
Mocht haar bellen om een keer samen 'halleluja' te gaan zingen op een Ichthus-avond. Leek haar dusdanig absurd dat het bijna grappig wordt. Maar dat zijn van die dingen die je alleen op die momenten denkt, de volgende ochtend lijkt het toch opeens een stuk minder grappig.

2004-10-05 11:23:59
naief meisje zegt:

hmz, en wat heb je hiervan geleerd? was het NUTTIG over de muur te kijken?

2004-10-05 11:32:34
Joop zegt:

Nuttig? Ach.

2004-10-05 11:45:51
Tamminga sr. zegt:

geweldig. hou ons op de hoogte

2004-10-05 21:47:00

Sponsors