Forum

Rethink

Avatar
bbroeksema

Wetenschap is god; politiek, recht en maatschappij baseren zich op wetenschappelijke onderzoeken en de doorsnee Nederlander accepteert kritiekloos wat “de wetenschap” beweerd. Dat deze wetenschappelijke onderzoeken het resultaat zijn van een debat tussen wetenschappers ontgaat de meeste mensen. Dat achter deze onderzoeken een (seculier) wereldbeeld verscholen gaat al helemaal. Wetenschap lijkt moeilijk; menigeen denkt dat hem of haar dit “boven de pet” gaat en neemt de uitkomsten van het wetenschappelijke debat voor waarheid aan. De wetenschap is hiermee boven alle twijfel verheven en vervult de rol van god in de geseculariseerde samenleving.

Tijdens de cursus Rethink worden vooronderstellingen van het westerse wereldbeeld benaderd met een eigen, originele, binnen de reformatorische wijsbegeerte ontwikkelde, analysemethode. De verschillende aspecten van deze methode zullen tijdens de eerste avond worden uitgelegd. Filosofische voorkennis is daarom niet nodig en de stof die behandeld wordt is toegankelijk. Na een inleidende lezing zullen drie onderwerpen aan bod komen waarbij steeds na een lezing een interactief werkcollege volgt om de stof eigen te maken en te reflecteren.

De lezingen worden verzorgd door hoogleraren reformatorische wijsbegeerte van andere Nederlandse universiteiten. Zij leiden ook de werkcolleges en het debat.

Rethink is een initiatief van studenten die het betreuren dat de bijzondere leerstoel van de stichting voor reformatorische wijsbegeerte aan de Groninger universiteit niet meer is bezet. Dit jaar wordt de cursus voor de tweede maal georganiseerd.

Door deze lezingenserie kunnen studenten en andere geïnteresseerden op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennis maken met de reformatorische wijsbegeerte.

Deelname is kosteloos; reader verkrijgbaar tegen onkostenvergoeding. Opgave via r…@gmail.com

Klik op het plaatje voor een grotere afbeelding.

Afbeelding door de gebruiker geplaatst.

I did not create it, but It is creating me.
This is the very truth of God and not the
invention of any men.

/* Rich Mullins */

Avatar
skalleluja

Is het ook mogelijk om 1 of 2 avonden te bezoeken? De avonden over zorg lijken me namelijk interessant, maar zes avonden is tijdtechnisch iets te veel voor me..

Je bent zo mooi anders dan ik
natuurlijk niet meer of minder maar
zo mooi anders,
ik zou je nooit anders dan anders willen!

Avatar
bbroeksema
skalleluja

Is het ook mogelijk om 1 of 2 avonden te bezoeken? De avonden over zorg lijken me namelijk interessant, maar zes avonden is tijdtechnisch iets te veel voor me..Zeker! Daarom is ook gekozen voor deze opzet. Ik raad je wel aan iig dan ook de eerste avond te bezoeken. Op deze avond wordt een inleiding gegeven over de wijsbegeerte die gebruikt wordt.

I did not create it, but It is creating me.
This is the very truth of God and not the
invention of any men.

/* Rich Mullins */

Avatar
Ciao

Ik raad je wel aan iig dan ook de eerste avond te bezoeken. Op deze avond wordt een inleiding gegeven over de wijsbegeerte die gebruikt wordt.
Die is maar 1 keer en tegelijk met de KLT... Confused

Festina lente...

Avatar
Triple U

Naar aanleiding van het een en ander vroeg ik mij af of dit soort college's nog gegeven worden?

Avatar
RobbyBobby
Triple U

Naar aanleiding van het een en ander vroeg ik mij af of dit soort college's nog gegeven worden?Hmm. Waarom staat dit topic in Actueel??

Avatar
Alja

De colleges die toen Rethink heetten, worden nu gegeven onder de naam 'Christelijke Filosofie'. 1,5 jaar geleden heb ik ze nog gevolgd, maar een half jaar geleden heb ik ze gemist. Ik weet niet of ze ermee gestopt zijn in Groningen, maar er was altijd wel een kleine, enthousiaste, trouwe club (van voornamelijk oude mannen en een paar CSFR'ers en enkele Ichthianen). Meestal worden de colleges (vier avonden) in het voorjaar gegeven, maar voor meer info zou je het beste op www.christelijkefilosofie.nl kunnen kijken.

><>

Avatar
Bram

Eind oktober/begin november is weer een serie van zulke colleges heb ik begrepen.

Avatar
Alja

Heb je daar ook een bron voor / meer informatie over?

><>

Avatar
Frozen
Alja

Heb je daar ook een bron voor / meer informatie over?


+1, ik wil daar ook wel meer van weten, lijkt me interressant.

Mínä sinut pyhitin, mínä asetin sinut kansojen profeetaksi
-----
Koffie

Avatar
Triple U

ik heb een vraag gedropt via hun contact formulier, maar nog geen reactie gehad. En de verwijzingen via de webstek naar groningen komen uit in Enschede qua locaties.

Avatar
Triple U

'k Kreeg vandaag een reactie.

Volgens Jan Hoogland worden er in het tweede semester dit jaar weer colleges christelijke filosofie aangeboden. Voor actuele informatie zou je de webstek in de gaten kunnen houden.

 
Gebruikersnaam:

Wachtwoord: