Forum

Studeren wordt weer voor de rijken...

Avatar
Ripping

Studeren wordt weer voor de rijken...

Het jaar 2011-2012, het jaar van de diplomademocratie. Je positie en succes in de maatschappij wordt volgens de diplomademocratie bepaald door je opleidingsniveau. Wat ben je tegenwoordig nog zonder een diploma op zak? Heeft iedereen tegenwoordig gelijke kansen om dit opleidingsniveau te behalen?

Denk eens terug aan de tijd waarin u net van de middelbare school afkwam. Wist u toen al wat voor werk u 45 jaar lang wou gaan doen? Politici wisten het destijds blijkbaar wel, want zij belemmeren studenten in het verder studeren, veranderen van studie en houden bovendien géén rekening met obstakels die zich voor kunnen doen in het drukke studentenleven. (Verder) studeren wordt weer voor de rijken als de politiek deze lijn voortzet.

Als we dit vergelijken met de ‘diplomademocratie’ die er in Nederland is, levert dit een zeer dubbel effect op. Aan de ene kant wordt dat begeerde papiertje steeds belangrijker, maar aan de andere kant wordt het halen van dat papiertje (of een hoger diploma) steeds lastiger. Hoeveel mensen met een MBO achtergrond of lager zitten er in de Tweede Kamer? Dat zal neerkomen op zo’n 4% van alle Tweede Kamerleden. Een diploma, het liefst universitair, laat zien dat je mee telt en het vergroot je kansen tot succes. Tot voorkort had iedereen de ‘gelijke’ kansen om te studeren en succesvol te worden.

De Tweede Kamer besloot dat het lang studeren onnodig is, want ja zelf zijn ze nu eindelijk klaar met studeren en nog meer mensen met zo’n lange studieloopbaan wordt te duur. Iedere student moet nu maar zorgen dat hij of zij klaar is binnen het aantal jaren dat er voor staat. Doen ze dat niet dan worden ze niet alleen ingekort op hun studiefinanciering, maar krijgen ze ook nog eens een boete van €3000,-.

Het meest dubbele van alles is eigenlijk nog wel dat de politicus die de langstudeerboete bedacht heeft zelf ook langstudeerder was. Hij heeft in zes jaar twee studies afgerond. Dit zou dus neerkomen op een boete van €6000,- voor dhr. Zijlstra. Natuurlijk is de langstudeerboete niet met terugwerkende kracht, dus Zijlstra, Rutte, Verhagen, Rosental en vele andere gaan vrijuit.
Mét de langstudeerboete zaten vele ministers en kamerleden ook niet op de plek waar zij nu zitten.

Ten slotte is onderwijs de belangrijkste factor om een land bloeiend te houden. Zonder mensen met degelijke opleiding (of ze nu in 4 of 10 jaar afstuderen) kan een land op lange termijn niet meer mee doen in de wereldeconomie. Kennis trekt weg en sociale ongelijkheid neemt toe. Rijken kunnen studeren, kansarmen blijven kansarm. Als dit is wat de politiek wil raad ik elke student in Nederland aan: ga studeren in Belgie of Duitsland, haal een zo hoog mogelijk diploma, schop de politici van hun blauwe fauteuils af en geef elke student de kans om het maximale uit zichzelf te halen, ook al duurt het 2 of 4 jaar langer.

Avatar
Tjoardster

Wat een zeurstuk, zeg Mr. Green !

Wat is de opdracht? Wat is het idee van reacties? Wat wordt er met reacties gedaan? Ik beraad me even op iets Wink .

Avatar
RobbyBobby

Moeten jullie mensen indoctrineren met de politieke idealen van de leraar ofzo

Avatar
Frozen

Misschien is opbouwende kritiek beter?
Allereerst, mooi stuk, duidelijk opgebouwd. Het punt met de politiek is dat ze graag bezuinigen, maar niet zelf. Laat het volk (wat ze vertegenwoordigen) maar minder krijgen. Het is al bezuinigen als ze een BMW 5 serie moeten nemen in plaats van een 7 serie...

Mínä sinut pyhitin, mínä asetin sinut kansojen profeetaksi
-----
Koffie

Avatar
Tjoardster

Goed, een wat meer inhoudelijke reactie nu.

Ripping


Het jaar 2011-2012, het jaar van de diplomademocratie. Je positie en succes in de maatschappij wordt volgens de diplomademocratie bepaald door je opleidingsniveau. Wat ben je tegenwoordig nog zonder een diploma op zak?Niet veel, maar diploma's zouden een maat moeten zijn voor competentie, en dat is volgens mij niets nieuws. Wat ik een veel groter probleem vind is diplomainflatie; iedereen moet tegenwoordig maar HBO kunnen doen en dat is natuurlijk nooit goed voor het niveau en daarmee de waarde van het diploma.


Heeft iedereen tegenwoordig gelijke kansen om dit opleidingsniveau te behalen?Nee, en dat hebben ze ook nooit gehad. Sommige mensen hebben er meer aanleg voor dan anderen en verder is het feit dat je met een zak geld meer vrijheid kunt creëren ook niets nieuws.


Denk eens terug aan de tijd waarin u net van de middelbare school afkwam. Wist u toen al wat voor werk u 45 jaar lang wou gaan doen?Nee, en dat weet ikzelf voor de komende decennia ook nog niet, ookal werk ik al 4 jaar. Maar wat weerhoudt me ervan om mezelf bij te scholen of om eens te gaan solliciteren op een functie die iets heel anders is maar waar ik mijzelf wel geschikt voor acht? Als je met een diploma aan kunt tonen over bepaalde probleemoplossende vaardigheden te beschikken en een goede instelling hebt zijn er enorm veel plekken waar je terecht kunt komen.

Verder is het verstandig enige commerciële vaardigheden op te doen: jezelf kunnen verkopen is een enorm handige vaardigheid als je gaat solliciteren en als je later op je werk ten positieve invloed wilt uitoefenen. Zulke dingen zouden best in het curriculum van universitaire opleidingen gestopt mogen worden.


Politici wisten het destijds blijkbaar wel, want zij belemmeren studenten in het verder studeren, veranderen van studie en houden bovendien géén rekening met obstakels die zich voor kunnen doen in het drukke studentenleven.In wat voor tijd studeerden die mensen? Hoe was de economische situatie toen? En wat voor extracurriculaire activiteiten bestaat dat "drukke studentenleven" dan uit in verhouding tot echt studeren? De 42 weken per jaar met 40 uur per week studielast kwam ik zelf niet aan en zie veel anderen ook niet aan komen (uitzonderingen uiteraard daargelaten).


(Verder) studeren wordt weer voor de rijken als de politiek deze lijn voortzet.De overheid sponsort nog altijd een groot deel van een mooie startkwalificatie voor de arbeidsmarkt.


Als we dit vergelijken met de ‘diplomademocratie’ die er in Nederland is, levert dit een zeer dubbel effect op. Aan de ene kant wordt dat begeerde papiertje steeds belangrijker, maar aan de andere kant wordt het halen van dat papiertje (of een hoger diploma) steeds lastiger.Waarom wordt dat lastiger? De druk gaat inderdaad omhoog en je kunt het minder met vingers in je neus doen dan vroeger, dat klopt. Maar is dat erg? Als je klaar bent met studeren kun je ook niet uit je neus zitten vreten; een CV-gat is minstens zo vervelend als geen diploma. Een beetje harder trekken om nominaal de boel af te kunnen ronden vindt een student uit de Nederlandse zesjescultuur misschien niet zo leuk als bier drinken, maar het is echt niet raar. Als je bij onze zuiderburen gaat solliciteren heb je bijvoorbeeld echt wat uit te leggen als je langer dan nominaal over je studie hebt gedaan. Dat geeft te denken Wink .


Hoeveel mensen met een MBO achtergrond of lager zitten er in de Tweede Kamer? Dat zal neerkomen op zo’n 4% van alle Tweede Kamerleden.Bron? Relevantie?


Een diploma, het liefst universitair, laat zien dat je mee telt en het vergroot je kansen tot succes. Tot voorkort had iedereen de ‘gelijke’ kansen om te studeren en succesvol te worden.En nu niet? Bachelor krijg je stufi voor, master straks wellicht niet meer. Het klopt dat dat vervelend is, maar als je zuinig leeft is het niet onoverkomelijk.


De Tweede Kamer besloot dat het lang studeren onnodig is, want ja zelf zijn ze nu eindelijk klaar met studeren en nog meer mensen met zo’n lange studieloopbaan wordt te duur.Dat kamerleden zelf klaar zijn met studeren doet niet ter zake. En inderdaad, langstudeerders kosten geld. Het is fijn dat de overheid probeert de lasten van de crisis een beetje over de bevolking te verdelen, ookal vinden we dat op individueel niveau lang niet altijd leuk. Het zou bijvoorbeeld toch jammer zijn als je dementerende oma door bezuinigingen in de ouderenzorg nog maar 1x/maand wordt gewassen omdat het geld nodig was om langstudeerders te blijven sponsoren.

Kortom: zet die oogkleppen eens af en bekijk het grote plaatje eens.


Iedere student moet nu maar zorgen dat hij of zij klaar is binnen het aantal jaren dat er voor staat.Inderdaad, waarom staan die jaren er anders voor?


Doen ze dat niet dan worden ze niet alleen ingekort op hun studiefinanciering, maar krijgen ze ook nog eens een boete van €3000,-.Het is een vrij botte maatregel, maar ik denk dat-ie wel effectief gaat zijn.


Het meest dubbele van alles is eigenlijk nog wel dat de politicus die de langstudeerboete bedacht heeft zelf ook langstudeerder was. Hij heeft in zes jaar twee studies afgerond. Dit zou dus neerkomen op een boete van €6000,- voor dhr. Zijlstra.Hm, en wat is de relevantie hiervan? 2 studies. Ik ben benieuwd hoe zo'n aandeel van de klagende studenten daadwerkelijk de ambitie heeft om dat te doen (dus niet de pragmatische reden dat werk zoeken nog lastig is).


Natuurlijk is de langstudeerboete niet met terugwerkende kracht, dus Zijlstra, Rutte, Verhagen, Rosental en vele andere gaan vrijuit.Mooie SP-retoriek (of Wilders, zo je wilt). Of Calimero. Politici zijn inherent evil, dat je het maar even weet Razz .


Mét de langstudeerboete zaten vele ministers en kamerleden ook niet op de plek waar zij nu zitten.Oh? Dit behoeft nadere uitleg, volgens mij valt dat prima mee.


Ten slotte is onderwijs de belangrijkste factor om een land bloeiend te houden. Zonder mensen met degelijke opleiding (of ze nu in 4 of 10 jaar afstuderen) kan een land op lange termijn niet meer mee doen in de wereldeconomie.Die degelijke opleiding is nog steeds goed bereikbaar. Voor de echt ambitieuzen lijkt het me geen slecht idee dat ze een businessplan opstellen om te verantwoorden waarom ze eigenlijk een tweede studie willen doen. Met een goed onderbouwd verhaal lijkt het me namelijk prima mogelijk daar alsnog financiële middelen voor vrij te maken. Die verplichting lijkt me ook prima vormend voor de betreffende studenten omdat ze ook in hun verdere loopbaan de mensen om zich heen van hun ideeën zullen moeten overtuigen om op het vlak van innovatie een verschil te gaan maken.

Mensen die verkeerde prioriteiten stellen in hun studietijd heb ik echter geen medelijden mee. 42 weken per jaar 40 uur per week.


Kennis trekt weg en sociale ongelijkheid neemt toe. Rijken kunnen studeren, kansarmen blijven kansarm.Ronkende woorden, maar klopt het ook? Volgens mij kan studeren nog steeds prima.


Als dit is wat de politiek wil raad ik elke student in Nederland aan: ga studeren in Belgie of Duitsland, haal een zo hoog mogelijk diploma, schop de politici van hun blauwe fauteuils af en geef elke student de kans om het maximale uit zichzelf te halen, ook al duurt het 2 of 4 jaar langer.Ik geef het de Nederlandse student te doen, als ze naar het buitenland gaan worden ze ineens geacht flink hard te werken Wink . En wederom: mooie populistische retoriek. Politici zijn evil en alles wat je niet bevalt is hun schuld. Deze meimaand was verrekte koud, laten we het Binnenhof bestormen *gaap*.

Avatar
Tjoardster
Frozen

Misschien is opbouwende kritiek beter?
Allereerst, mooi stuk, duidelijk opgebouwd. Het punt met de politiek is dat ze graag bezuinigen, maar niet zelf. Laat het volk (wat ze vertegenwoordigen) maar minder krijgen. Het is al bezuinigen als ze een BMW 5 serie moeten nemen in plaats van een 7 serie...Hm, weer van die leuke populistenretoriek.

- Heb je een bron die aangeeft dat er inderdaad niet bezuinigd wordt in Den Haag? [Ik zie dat in 2006 een kamerlid 7000/mnd bruto kreeg.]
- Indien dat inderdaad niet gedaan wordt, om zo'n aandeel van de rijksbegroting gaat het dan? En is dit een significant bedrag in verhouding tot wat er naar het hoger onderwijs gaat?
- Hoeveel uur per week werkt een kamerlid? Hoe verhoudt zich dat tot de beloning? (Ik weet wel dat de recessen lang duren Razz ).
- In hoeverre is kamerlidmaatschap nadelig voor je loopbaan? En wat betekent dat dus voor je inkomsten na je kamerlidmaatschap?

Nu moet ik zeggen dat ik sommige dingen inderdaad ook wel wat apart vind (al die ex-ministers die bij een groot bedrijf commissaris worden bijvoorbeeld, of die LPF-staatssecretaris die na een paar uur al af moest treden en een riante wachtgeldregeling kreeg), maar de gedachtegang dat ze maar even lekker op het onderwijs gaan bezuinigen om zelf hun zakken te vullen is gewoon onzinnig.

Niet alle politici vangen trouwens zoveel. SP'ers storten verplicht alles boven modaal in de partijkas. Nu hoop ik dat het er straks bij de verkiezingen niet teveel worden, want dan weet je zeker dat iedereen straks arm is Sad .

Avatar
Ripping

@Tjoardster,
Bedankt voor je superlange feedback. Delen van jouw reactie hebben we gebruikt voor ons verslag.. uiteraard anoniem aangezien ik tot vandaag niet wist wie jij was.

Groetjes Joanne

 
Gebruikersnaam:

Wachtwoord: