Ichthus Groningen

C.S.V. Ichthus Groningen

#STUDENTENLEVENMETGOD

Forumarchief

Vanaf maandag 26 april: Colleges Christelijke Filosofie

Roberto zegt:

Volgens mij had ik nog geen reclame voor deze colleges gezien hier op het forum. Daarom maar even wat promotie, want de colleges zijn de moeite waard!


Collegejaar 2009/2010, Semester 2

Titel: Rethink Groningen. Religie in het publieke domein

Omschrijving:
Er bestaan diepgaande meningsverschillen over de verhouding tussen religie en de Verlichting. Volgens sommigen is de invloed van het christelijke geloof op de Verlichting niet te miskennen, volgens anderen is de Verlichting radicaal antireligieus. Hoe het ook zij, duidelijk is dat de Verlichting grote invloed heeft uitgeoefend op de manier waarop moderne mensen tegen religie aankijken. Steeds meer is het beeld opgekomen dat religie een aflopende zaak zou zijn. Langzaam maar zeker zou iedereen er achter komen dat religies gebaseerd zijn op illusies en bijgeloof. Als je maar lang genoeg wacht, breekt er vanzelf een religieloze tijd aan. Dit toekomstperspectief wordt thans steeds meer in twijfel getrokken. Veel westerse mensen zijn weliswaar hun traditionele geloofsovertuiging verloren, maar blijken tegelijk erg open te staan voor bovennatuurlijke ervaringen. En met de Islam lijkt er een nieuwe wereldmacht in opkomst die – hoe conservatief ook – als machtsfactor maar moeilijk valt te ontkennen. Heeft de Verlichting wellicht fundamentalistische trekjes? En is religie misschien toch een aangeboren en algemeen menselijk verschijnsel?

Literatuur:
Informatie wordt gegeven tijdens colleges

Studiepunten: 2,5 ECTS
Werkvorm: werkcollege
Toetsingsvorm: nader bekend te maken
Data en tijd: 26 april, 3, 10 en 17 mei, van 18.30 uur tot 21.45 uur
Zaal: Harmoniegebouw, zaal (13) 12 01 18

Klik hier om de poster te downloaden!



hier een link naar de website.

2010-04-13 13:22:21
Alja zegt:

Hier zat ik ook over na te denken Smile. Ik heb al van in ieder geval één Ichthiaan gehoord dat ie het zal gaan volgen. Ik kan alleen twee van de vier avonden niet. Is het dan wel mogelijk? En wat verwachten ze dan dat je ernaast doet? Veel leeswerk bijvoorbeeld? (en wat dan eigenlijk?)

2010-04-13 14:15:39
Roberto zegt:

Hier zat ik ook over na te denken Smile. Ik heb al van in ieder geval één Ichthiaan gehoord dat ie het zal gaan volgen. Ik kan alleen twee van de vier avonden niet. Is het dan wel mogelijk? En wat verwachten ze dan dat je ernaast doet? Veel leeswerk bijvoorbeeld? (en wat dan eigenlijk?)


Ik weet niet wat het leeswerk voor dit jaar gaat zijn, ik verwacht dat ze nu nieuwe stukken uitzoeken en niet het programma van vorig jaar herhalen, want er zijn veel studenten (en oude mannetjes:-)) die het jaar na jaar volgen. Ik denk dat prof. Hoogland er geen problemen mee heeft als je niet bij alle colleges kunt zijn, maar ik zou het bij het eerste college even met hem bespreken, als je gemotiveerd bent is er vast iets te regelen.

2010-04-13 15:42:10
Roberto zegt:

Reminder: vanavond!

2010-04-26 11:46:13
Gipsy zegt:

Leuk en interessant is dit hoor mensen, doen dus!

Vorig jaar ging ik nadien met een paar oudere mannen in een café zitten napraten over de colleges, super lachen! Smile

2010-04-26 12:22:58

Sponsors