Forum

Vegetarisme

Zou jij minder vlees eten als daar goede redenen voor zijn?

Kan niet, want ik eet nooit vlees
Misschien word ik wel helemaal vegetariër
Misschien kan ik wel minderen
(ik eet alleen) schoenen
Nee, want volgens mij zijn daar geen goede redenen voor
Nee, nooit
Resultaten
Avatar
dirk

Vandaag had ik mijn geitenwollen sokken weer eens aan (en zag een briljant filmpje op ted.com) en bedacht, net als de kerel in het filmpje: objectief gezien is er geen reden om elke dag vlees te eten, waarom ben ik eigenlijk geen vegetariër?
Een aantal argumenten die Graham Hill aandraagt:
- een kilo vlees produceren kost vele malen meer drinkwater dan een kilo groenten produceren
- de meeste consumptiedieren (zeker als je je lapje vlees haalt uit de bonusaanbieding) zitten opgesloten in hokken waarin niemand zijn kat of hond zou willen stoppen
- 50 jaar geleden was de (Amerikaanse, maar ik vermoed dat het hier ook zo is) vleesconsumptie per persoon maar half zo hoog als tegenwoordig (en onze voorouders zijn daar ook niet van gestorven)

De babbelbox staat vandaag in Groningen en vraagt: wat is uw reden om vandaag geen vlees te eten?

Koffie Ergo Censeo Incubonem Delendum Esse

Avatar
Struis

Ik denk dat het best goed is om niet dagelijks vlees te eten, maar om daar nou gelijk weer regels aan vast te plakken van alleen vlees in het weekend, vind ik overdreven.
Maar regelmatig (dus minimaal 1 dag per week) een dag zonder vlees vind ik geen probleem, thuis thuis delen we vaak 1 stukje vlees met z'n 2en. En zelf kan ik toch niet zo lekker vlees braden als mijn moeder, want dat kost veel te veel tijd.

Helemaal geen vlees eten vind ik totaal geen optie. Ten eerste denk ik dat vlees gezond is om te eten en ten tweede vind ik het lekker.

Maar als iedere Nederlander 1 dag in de week geen vlees eet daalt de uitstoot van broeikasgassen even veel als de uitstoot van 1 miljoen auto's.
Volgens mij wordt niemand er slechter van als iedereen dit zou doen.

Avatar
Evert2

Ik zou minder vlees kunnen eten, maar helemaal stoppen met vlees eten zou ik niet doen. Het is een gezond stukje voeding met vitamine B 12, ijzer, zink, en de aminozuren L-carnitine en taurine. Het kost volgens mij veel werk om dat te compenseren met groente, fruit en noten. Dus ik kies voor gemak en moet dan maar de energieverspilling, dierenmishandeling en dure prijs van vlees voor lief nemen.

Circulus Formidabilis!

Avatar
Lewistrick

De overwegingen in dirks post zijn inderdaad al eens in me opgekomen. Ik probeer dan ook ongeveer eens (of misschien tweemaal) per week een vegetarisch dagje te houden. Maar dat komt er niet altijd van.

Anyway, vegetariërs zijn het levende bewijs dat je geen vlees nódig hebt om te overleven. Daarnaast hebben we natuurlijk het voorbeeld van Daniël Wink

De redenen dat ik wel vlees eet zijn:
- Het is lekker en al gauw onderdeel van je maaltijd
- Het is normaal om vlees te eten
- Het is toch wel een beetje gezond

Maar gezien die redenen zou ik best nog een dagje kunnen minderen. Of meer dagen..

To err is human.

To blame it on someone else is even more human.

Avatar
Double U B

Dat vlees lekker en makkelijk is is natuurlijk een kulreden om dierenmishandeling maar te gedogen. Als je je echt druk wil maken over dat dieren in een hokje gestopt worden, stop dan helemaal met vlees eten of koop alleen maar 'scharrelvlees'.

Zelf eet ik af en toe wel vegetarisch, gewoon omdat ik geen zin heb om mijn geld te besteden aan vlees en omdat het soms nog makkelijker is ook. Dan kook ik iets met bonen of mik ik een zakje cashewnoten door m'n eten en kan het er ook mee door. Ik heb daarentegen nog nooit stilgestaan bij dat mijn kilo voordeelrundergehakt van de Appie van opgepropte, mishandelde koeien komt (ik weet ook niet in hoeverre dat zo is). Zelf maak ik me daar niet zo druk om eerlijk gezegd. Ik weet, ik ben niet de ideale dierenvriend...

Koffie

God gave me style and gave me grace
God put a smile upon my face

(Coldplay)

Avatar
Bram

Ik geloof niet dat het al gezegd is en ik wil dit zeker niet onbesproken laten: ik ben blij dat optie d er was, een ware uitkomst.

Avatar
Triple U
dirk


- de meeste consumptiedieren (zeker als je je lapje vlees haalt uit de bonusaanbieding) zitten opgesloten in hokken waarin niemand zijn kat of hond zou willen stoppenDe eisen aan de huisvesting voor dieren zijn echt hoog. Als je daar als veehouder niet aan voldoet mag je niet eens veehouden en krijg je enorme boetes van de AID als zij gebreken constateren. Ik heb de hokken al best vaak gezien ik zou er echt wel een hond of kat in durven te stoppen.
Verder hebben de inkoop organisaties van supermarkten een waarderingssysteem dat op de verpakking aangeeft hoeveel ruimte een dier heeft gehad. Verder is het ook verplicht om allerlei 'speelgoed' voor de dieren in de hokken te hebben zodat ze iets te doen hebben.

Ik zou zeggen ga eens op een open dag kijken na de bouw of verbouw van een stal en kijk eens hoe de dieren daar rustig en tevreden in hun hokken liggen. Of nog leuker zoek eens een stal op met een skybox en kijk in een stal in bedrijf.

Ik wil hier niet mee zeggen dat hiermee alles goed is, maar dat de omstandigheden in stallen echt niet zo slecht zijn als veel mensen denken. Daarnaast vinden veel boeren het ook ontzettend leuk als je belangstelling toont voor hun werk en product (vee dus). Dieren kun je volgens mij alleen goed verzorgen als je ook echt om je dieren geeft.

om ze (dieren) te houden, moet je van ze houdenOver het algemeen eten wij hier in het westen echt wel veel vlees en is minder vlees eten over het algemeen helemaal geen probleem. Persoonlijk probeer ik meestal een maaltijd voor een groot deel uit groente (aardappels + nog wat) te laten bestaan met daarnaast een stukje vlees.

Avatar
Alja

Misschien kan je in plaats van 400-500 gram vlees door de lasagne ook wel toe met 200-300 gram vlees, maar als het er helemaal niet in zit, mis ik het wel heel erg! Laatst nog vegetarische soep gehad, maar ook daar miste ik wel een paar gehaktballetjes (al zouden het er maar drie geweest zijn..)

Het eerste punt van Struis spreekt me wel aan: met z'n tweeën één stukje vlees delen. Want uiteindelijk gaat het toch om de smaak, toch?

><>

Avatar
Bloempje

Alleen als de motie op het ALV wordt aangenomen Razz

 
Gebruikersnaam:

Wachtwoord: