Ichthus Groningen

C.S.V. Ichthus Groningen

#STUDENTENLEVENMETGOD

Forumarchief

Effectief altruisme

Rick Hindriks zegt:

Hallo allemaal,

Dankzij Youtube suggesties kwam ik de volgende TED talk tegen:

https://www.youtube.com/watch?v=Diuv3XZQXyc

In het filmpje beschrijft de spreker de notie van 'effectief altruisme', ofwel het zo efficient mogelijk doneren aan goede doelen. Als christen en als informaticus spreekt dit onderwerp me best aan, en de gedachte om mijn donaties te optimaliseren is wel eens eerder bij me opgekomen.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er ichthianen ervaring hebben met dit concept, en het lijkt me interessant om onze gedachten hierover eens te delen.

 

Interessante websites die ik tot nu toe ben tegengekomen over dit onderwerp, die ik nog niet helemaal heb uitgepluisd:

https://80000hours.org/ bevat een handleiding voor het optimaliseren van je leven en carriere om zoveel mogelijk bij te dragen aan een betere wereld.

http://www.givewell.org/ bevat onderzoeken van verschillende soorten hulp en verschillende goede doelen, en heeft een lijst opgesteld van meest effectieve goede doelen.

2016-11-28 18:29:21
Rick Hindriks zegt:

Ik heb in ieder geval 1 iemand gevonden die een aantal aanmerkingen heeft op de ideeen van de persoon uit de TED talk.

https://www.youtube.com/watch?v=cmzTAJUspc8

De samenvatting van wat ik er tot nu toe heb uitgehaald is als volgt:

Peter Singer (van het 1e filmpje) denkt vrij sterk vanuit het utilitarisme, het bereiken van zoveel mogelijk goed voor zoveel mogelijk mensen. Een inherent probleem met het utilitarisme is sowieso dat wat 'goed' is onderhevig is aan interpretatie. Een van de aanmerkingen van dit 2e filmpje is dan ook dat de initiatieven van givewell.org erg op de korte termijn zijn gericht, en op de lange termijn potentieel zelfs schadelijk kunnen zijn.

Met andere woorden, goede doelen (en ingrijpen in andere landen in het algemeen) zijn een stuk complexer dan simpelweg heel veel goedkope oplossingen aandragen. Een potentieel probleem wat om de hoek komt kijken is bijvoorbeeld dat je met gratis goederen lokale ondernemers wegconcurreert.

Daarnaast denk ik ook dat we meer gaven dan alleen geld hebben (zie ook Outreach), en ik heb een sterk vermoeden dat we als Christen ook juist geroepen zijn om mensen in onze directe omgeving te helpen. (Ik zeg hier 'vermoeden' want voor een dergelijk argument zou ik even in de Bijbel moeten graven, maar de eerste teksten die mij te binnen schieten zijn de gelijkenis van de barmhartige samaritaan, en de gelijkenis van de rijke man en de bedelaar die beiden sterven).

2016-11-29 22:05:10

Sponsors